Lezzetiyle damaklarda iz bırakan muhteşem tatlarımız Antep Fıstıklı Narlı Fitil Lokum, Fitil Lokumu, Lokum, Narlı Fitil Lokum, Narlı Lokum, Hediyelik Lokum, Bayram Hediyesi kapıda ödeme, havale, kredi kartı ve aynı gün kargo seçenekleri ile sitemizden güvenle sipariş verebilirsiniz.
₺350,00
Stokta
Lokumun birçok çeşidi bulunmaktadır, bu yazı da sizlere fitil lokum nasıl yapılır onu açıklayacağız. Arapça rahat-ul hulküm sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcüğün anlamı ise boğaz rahatlatan demektir. Tarihi 600 yıl öncesine dayanmaktadır. Lokumun Osmanlı saraylarına girmesi ise 17.yüzyıldadır. Birinci Abdülhamit döneminde hacı Bekir isimli bir usta tarafından pekmez yerine rafine şeker kullanıp lokum yapması, günümüzdeki lokumların ilk örneğidir. Şekerli nişasta eritilip pişirildikten sonra içine türüne göre fındık, fıstık vb. gibi şeylerin katılıp küp küp ya da dikdörtgenler şeklinde kesilip, üzerine Hindistan cevizi dökülen bir tür şekerli yiyecektir.
Lokumun faydaları; öncelikle lokum taze, kaygan ve elastik olmalıdır. Çeşitli böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.Yaraları iyileştirmek için lokum kullanılır.Vücutta oluşan zararlı dışarı atma yönünden faydalıdır. Lokum çeşitleri ise, normal lokum, fitil lokumu, muska lokum ve kral lokumdur. Lokum üretim aşamasında hijyenin çok önemli bir yeri olmalıdır. Kullanılan malzemelerin sağlığa zarar vermeyen cinsten olmasına dikkat edilmelidir.
Lokum; şeker, nişasta, su ve türüne göre kurutulmuş meyve ya da kuruyemiş gibi farklı malzemeler kullanılarak hazırlanır. Jel kıvamında olan bu meşhur Türk tatlısına gülsuyu ya da limonla verilen karakteristik tadın korunması için genellikle lokum, küp küp parçalara ayrıldıktan sonra pudra şekeri ya da hindistancevizi ile kaplanır. Lokuma en çok yakışan kuruyemişler; antep fıstığı, ceviz ve fındıktır.
Lokumun ilk olarak ne zaman üretildiği ile ilgili farklı görüşler mevcut. Ancak lokumun tarihinin Anadolu’ya, Osmanlı İmparatorluğu zamanına kadar uzandığı kesindir. Öyle ki, tüm dünyada ‘Turkish Delight’ ismiyle anılan lokum, Osmanlıcada ‘rahat ul-hulküm’ olarak adlandırılmıştır. Bu kelimenin Türkçedeki karşılığı ise ‘boğaz rahatlatan’dır. Yaygın bir düşünceye göre lokum 15. yüzyıldan beri bilinmektedir. Ancak 17. yüzyılda Hacı Bekir Efendi’nin kendi şekerleme dükkanında lokum üretmeye başlamasıyla bu denli tanınmış ve sevilmiştir. Sultan I. Abdülhamit döneminde bugünün Afyonkarahisar bölgesinden İstanbul’a gelen Hacı Bekir Efendi, işlemeli mendillerin içine koyduğu lokumları güzel kadınlara vererek bunu bir kur yapma şekli olarak da yaygınlaştırmıştır. O dönemin edebiyat eserlerine bakıldığında lokuma yüklenen bu derin manaları rahatlıkla görebiliriz. Lokum önceleri pekmez, bal ve unla denenmiş daha sonra ‘kale şekeri’ olarak adlandırılan rafine şeker ile hazırlanmıştır. Hacı Bekir Efendi de lokumun tadını güzelleştirmek için kendi dükkanında farklı malzemeler kullanmayı denemiştir. 1777’de açılan ve lokumla özdeşleşen bu şekerleme dükkanı hala günümüzde aynı isimle faaliyet göstermektedir.
Ağırlık | 1 kg |
---|
Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.
There are no reviews yet.