Sade Fıstıklı Fitil Lokum

Fitil lokum sevenlerdenseniz bu lezzete bayılacaksınız. Fitil lokum, içerisindeki fındık, badem, antepfıstığı, susam gibi
kuruyemişlerle zengin besleyici içeriğe sahip geleneksel bir lezzettir.

350,00

Bu ürünü satın aldığınızda 3500 Çerez Puanları kazanacaksınız.

Stokta

Sade Fıstıklı Fitil Lokum 1 kg

 

Fitil lokum sevenlerdenseniz bu lezzete bayılacaksınız. Fitil lokum, içerisindeki fındık, badem, antepfıstığı, susam gibi kuruyemişlerle zengin besleyici içeriğe sahip geleneksel bir lezzettir. Öğüt Organik Tarım Ürünleri markası kapsamında sunulan fitil lokum,  İSO 9001 ve İSO 22000 belgelerine sahip olup, tamamen doğal ve helal hassasiyete sahip bir mentaliteyle üretilmiş olup  koruyucu, glikoz şurubu ve gluten  içermez.

Lokumun birçok çeşidi bulunmaktadır, bu yazı da sizlere fitil lokum nasıl yapılır onu açıklayacağız. Arapça rahat-ul hulküm sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcüğün anlamı ise boğaz rahatlatan demektir. Tarihi 600 yıl öncesine dayanmaktadır. Lokumun Osmanlı saraylarına girmesi ise 17.yüzyıldadır. Birinci Abdülhamit döneminde hacı Bekir isimli bir usta tarafından pekmez yerine rafine şeker kullanıp lokum yapması, günümüzdeki lokumların ilk örneğidir. Şekerli nişasta eritilip pişirildikten sonra içine türüne göre fındık, fıstık vb. gibi şeylerin katılıp küp küp ya da dikdörtgenler şeklinde kesilip, üzerine Hindistan cevizi dökülen bir tür şekerli yiyecektir.

 

 

Türk lokumu, şekerleme ailesinde yer alan nişasta ve şeker gibi malzemelerden oluşan, reçete ile yapılan bir jeldir. İçerisine antep fıstığı, fındık veya ceviz gibi çeşitli ek gıdalar eklenerek tat verilebilir. En geleneksel olarak yapılıp tüketilen çeşidi ise gül aromalı olanıdır. Küp olarak doğranmış lokum, toz tutmasını önlemek için, pudra şekeri veya hindistan cevizi ile kaplanarak servis edilir.

Lokumun Tarihi

 

Tarihine gelecek olur isek, ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu döneminde Hacı Bekir Efendi tarafından, 1777 yılında açılan bir şekerleme dükkanında üretilmeye başlamıştır. Geçmişe ait özelliklerini ve lezzeti taşıyarak günümüze kadar gelmiştir. Açılan o ilk şekerleme dükkanı halen aynı isim ile varlığını sürdürmektedir. Lokum ayrıca ticaret gemileri vasıtası ile Avrupalı ülkelere de tanıtıldı. Burada ilk atılımı İngiltere gerçekleştirmiştir. Yüksek sınıf toplum için gözde bir şekerleme olarak tüketilmiştir. Dünyada ise Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Kuzey Amerika, Brezilya ve İngiltere’de halen tüketilmektedir. Kanada’da Nestle firması Big Turk ismi ile Türk lokumu üretimi yapmakta ve şekerleme olarak satışını halen gerçekleştirmektedir.

Sade Fıstıklı Fitil Lokum
Sade Fıstıklı Fitil Lokum

1.Böbrek Rahatsızlıkları

 

Lokum su, şeker, nişasta kullanılarak yapılmaktadır. Pek çok sağlıklı etkisi olduğundan söz edilmektedir. Proteinli besinler tüketildikten sonra yakıldığında, üre, ürik asit ve kreatin gibi bazı atık maddeler ortaya çıkar. Bu atık maddeler çeşitli böbrek hastalıklarına sahip olan kişilerde vücuttan atılamaz ve kanda yüksek değerlere çıkar. Bu yüzden özellikle böbrek hastalığına sahip olan kişilere vanilyalı ve kakaolu lokum tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Yüksek karbonhidrat değeri besleyici olmasına rağmen, ayrıca bu saymış olduğumuz atıkların vücuttan atılımını gerçekleştirir. Ek olarak lokum, yaralarda ve çıbanlarda tedavi edici özelliklere sahiptir.

Lokum genellikle limon tuzu veya gül aroması ile tatlandırılır. Sarı ve pembemsi rengini bu sayede elde eder. Yapışkanlık kazanmaması için pudra şekeri sürülür. Reçetesi ise şu şekildedir.

  • 2 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı mısır nişastası
  • 1.5 su bardağı su
  • Yarım yemek kaşığı tartar kreması
  • İsteğe göre 2 yemek kaşığı gül aroması
  • Çeyrek çorba kaşığı meyve suyu
  • 1 çorba kaşığı vanilya aroması
  • 1 çorba kaşığı doğranmış portakal
  • İsteğe göre fıstık, ceviz, fındık vb.

Bu reçete ile kendi lokumunuzu kendiniz üretebilirsiniz. 41 gramdan oluşan 3 adet lokumda toplam 155 kalori bulunmaktadır. 34.5 gram karbonhidrat içermektedir.

Fazla Lokum Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?

Lokum tamamen doğal ve sağlıklı bir besindir. Ancak içerisinde nişasta ve şeker gibi karbonhidratlar bulunur. Karbonhidrat, vücut için temel yapı taşlarından biridir. Ancak fazla tüketilmesinde, tamamı sindirilemez ve karaciğerde yağa dönüştürülerek depolanır. Bu da kilo almanız anlamına gelecektir. Bu yüzden fazla lokum tüketmeniz, aldığınız karbonhidrat miktarı ile birlikte, kalori miktarını da arttıracaktır. Böylece kilo almış olacaksınız. Fazla lokum tüketiminden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Siz değerli okurlarımıza bir diğer önerimiz de açık olarak satılan lokumlara dikkat etmeniz ve güvenli olmayan yerlerden lokum almamanız. Bunun sebebi de bayat lokumların mide sağlığını bozmasıdır. Çeşitli bulantı, sancı ve mide ağrılarına yakalanmamak için bayat lokum tüketiminden uzak durmanız gerekir. Bildiğiniz ve güvenli satış yapan yerlerden lokum alarak bu şekilde sağlığınızı da korumuş olacaksınız.

Besin Değerleri

Besin Değerleri    100 gr.   1 Adet (Standart)
Karbonhidrat (g):  92                      9.2
Protein (g):               1                       0.1
Yağ (g):                      1                       0.1
Lif (g):                       0                        0
Kolesterol (mg):      0                        0
Sodyum (mg):         0                         0
Potasyum (mg):      0                         0
Kalsiyum:                 0                         0
Vitamin A:               0                         0
Vitamin C:               0                         0
Demir:                      0                         0

Siz değerli okurlarımıza lokum hakkında vereceğimiz bilgilerin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Geleneksel Türk lokumu tüketimine gereken önemin sürekli olarak verilmesi dileğiyle.

Ağırlık 1 kg

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Skip to content